Konäsa och potatisögon

Idag har jag och Jenny varit lediga och därmed tagit oss friheten att:

sola
bada
tvätta
hänga tvätt
vika tvätt
lagat omelett
köpa glass
jogga
handla
laga hokfilé och färskpotatis
titta på film

Men imorgon blir det jobb igen. 5 visningar (som tar 45 minuter vardera) + stå i försäljningen + städa. Every day. Men det är helt okej faktiskt, till och med ganska roligt ibland. Dock kan det bli segt i längden, och efter en hel dag är man helt slutkörd. Men det är sjukt skönt att man kan göra vad man vill sedan på kvällen och inte har en massa jävla skolarbete att tänka på. Man är så fridfull och stressfri här.

Man har kommit in i det hela nu. Visningarna går liksom på rutin. Men man råkar fortfarande snubbla på orden ibland. Och man säger fortfarade fel vid vissa tillfällen när man inte riktigt har huvudet med sig. Häromdagen till exempel. Då skulle jag säga att "här på skjutdörren kan ni se Karin avmålad. Carl brukade alltid säga att hon hade koögon och en liten potatisnäsa..." Istället sa jag "konäsa och potatisögon". Braaaa Ida. På en annan visning då jag skulle berätta om kakelugnen i förmaket råkade jag säga "det här huset byggdes 1737, och som ni ser är kakelugnen daterad 1754, den är alltså betydligt äldre än huset" Ja men det hänger ju verkligen ihop... inte. Skulle förstås säga att huset bygdes 1837. Jag var helt smörig i huvudet.

De senaste dagarna har det varit jättemycket folk. Man har nästan alltid fullbokade visningar med 18 turister på varje visning. Eftersom det går visningar var tionde minut blir det grymt mycket folk i huset och det blir nästan förstoppning när alla guider ska forsla sina turister mellan rummen... under midsommarafton var det dock väldigt lite folk. Under min första visning den dagen hade jag till exempel bara en turist med mig. Och det var inte bara det att det kändes sjukt fånigt att stå och guida bara en person. Han var dessutom dansk. Han verkade fatta det mesta av vad jag sa, men då han ställde frågor, och det gjorde han ofta, då fattade jag ingenting. Han fick fråga sin fråga ett antal gånger med olika menadsbygnader innan jag fattade vad han sa och kunde besvara hans fråga... Någon dag senare hade jag en visning med bara tre personer. Fine, tänkte jag, tills jag fick reda på att de var finska. En mamma och hennes två barn. Barnen fattade inte ett jota. Mamman fattade som tur var lite svenska och hon fick översätta lite åt sina barn emellanåt. I vilket fall kändes det som att prata med en vägg.

Oftast är det kul när folk ställer frågor för då blir det lite variation i visningarna, men ibland är det jobbigt. Till exempel om man inte vet svaret. Då ska man säga att man kan titta upp det efter visningen, och så får man gå och leta upp svaret i jättetjocka och jättestora pärmar där det är omöjligt att hitta. Ibland brukar jag fuska och chansa när jag svarar. Till exempel härom dagen frågade en kvinna om Carls konst som hängde i ateljén var äkta eller om den var utbytt till kopior. Jag svarade självsäkert att tyvärr var tavlorna utbytta och att orginaltavlorna hängde på olika museum runt om i Sverige. Dagen efter fick jag reda på att SJÄLVKLART var det orginaltavlor i huset... Pinsamt.

En annan lite lustig grej är att det är mer än tre personer som sagt att jag liknar Karin efter att de fått veta att jag är släkt till Carl och Karin... Hm. Skulle väl i så fall vara den där potatisnäsan...?

CL-gården & Sundborn

     
    

puss & godnatt!


Det värsta är över

Nu är det värsta över. Jag gick upp i övergår (gjorde en visning för chefen). Och det gick tydligen fint för 10 minuter senare fíck jag ha min första riktiga visning för 15 intresserade turister i medelåldern. Gick faktiskt bra! Men i början var jag så nervös att mina händer skakade supermycket, var lite pinsamt för det var jättesvårt att riva deras biljetter... hehe. En finfin guideklänninga har jag fått också. Fick välja mellan röd, blå, gul eller grön. Och grön blev det. Ska fixa ett kort på mig i den snart så att ni kan få se hur jag ser ut när jag jobbar, haha...
Idag har jag varit ledig men imorgon är det allvar igen. Jobbar från 10.15-17.15, sedan får jag äntligen lite tid att fira midsommar. Ska bli myseli. Har kommit massor med släktingar hit ikväll som också ska fira midsommar här, bland annat min bror och hans flickvän. Myyys. Nu ska jag sova, är förbaskat trött! Saknar mamma, pappa, Daniel, Mys-Ernst och alla andra vänner där hemma! Pussa och krama er själva från mig! Godnaaaaaaaaaaaatt!


Carl Larsson-gården i mitt hjärta

Är nu på älskade Carl Larsson-gården och ligger i ett livet rum med fyra sängar som kallas för Svalboet tillsammans med Elin och Jenny. Det är hur mysigt som helst här. Tyvärr har jag ingen tillgång till internet så jag får blogga via mobilen. I övermorgon har jag min första guidetur, och jag är SÅ nervös. Har gått på 3 guideningar idag då jag skrivit massa anteckningar. Har även skrivit klart mitt manus ikväll. Imorgon ska jag gå på många fler visningar och plugga järnet och sen GÄLLER DET. Det är hur som helst sjukt mysigt här men tyvärr har det regnat ända sedan vi kom hit i går kväll... Trist. Längtar till det blir fint väder, då blir det nakenbad i Sundbornsån, ro runt Svanholmen, äta glass och njuta av äkta Carl Larsson-gårdenkänsla! Jag längtar. Nu ska jag släcka lampan och sova. Saknar er alla där hemma redan! Hoppas ni tar väl hand om er. Ska avsluta med att skriva in ett citat som står på väggen runt rummet i Carl Larssons atelje (måste ändå lära mig den, så är lika bra att öva, plus att jag tycker den är så fin): "Arbetsam och full av hopp Finn din möda liten Solen går så vänligt opp När den lyser fliten Äkta framsteg, ökad ro Mera fröjd af lifvet Och ett eget livet bo Kära barn och vifvet" (vifvet = fru på gammelsvenska) På tisdag går jag upp kl 9.00 för chefen och har sedan min första riktiga visning kl 11.00. ÖNSKA MIG LYCKA TILL DÅ! *nervös* Godnatt och puss från Sundborn! Är förresten superglad för om två veckor kommer min Daniel hit :-D Jag längtar och saknar min pojke redan!

snart sommar

Sista skolveckan nu, och imorgon vid den här tiden har jag SOMMARLOV. Galet. Har varit en relativt slapp och skön vecka, igår gick jag inte ens till skolan över huvud taget. Sov hos D och hade en mysig morgon, sedan gick jag och åt lunch med Frida och Elin. På kvällen åkte vi och tittade på Bäckängs bal... Sjuuuukt vad det regnade. Stackarna. Träffade på Daniel där igen, myseli. Resten av kvällen spenderades till att göra sista rushet med skolarbetet, skrev min engelska om förhoppningar att få MVG i slutbetyget. Blev "jätteglad" i morse när jag fick reda på att det inte räckte ända fram... Baaaaaaaaaaaaaaaaaaaah...

Har för tillfället 4 h håltimma. Svenska och naturkunskap kvar, hoppas på att få MVG på naturkunskapen (med 99% säkerhet). Det kanske kan få upp mitt humör efter engelskafloppen.

Skaffat mig en fin ny design till bloggen nu, lite halvdant, eheh. Ser ut som en tioårings, men är gulligt.

Snart åker jag till Carl Larsson gården och är borta i en hel månad... Då ska jag försöka blogga för en gångs skull! Där blir det jobb och bad och mys.

Nu ska jag gå och äta min sista skollunch i tvåan. Undrar om det blir potatismos som vanligt.

Puss


RSS 2.0